Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bolyai nevét viselő iskolák Palócföldön

2015.03.29

Idén immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei Középiskolák Találkozóját. Idén a rendezvény házigazdája a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium volt.

A rendezvénysorozat még 2005-ben vette kezdetét Marosvásárhelyen, ahol kilenc iskola igazgatója egyezett meg, hogy minden évben más iskola rendezi meg a találkozót. 2006 után ez volt a második találkozó Salgótarjánban. A három napos rendezvény 2015. március 26-án vette kezdetét Aknaszlatina (Kárpátalja), Budapest, Kecskemét, Marosvásárhely (Erdély), Mosonmagyaróvár, Ócsa, Szombathely, és Zenta (Délvidék) Bolyai nevet viselő intézményeinek küldöttségeivel. A első közös ebéd elfogyasztása, valamint a szállás elfoglalása után az esemény hivatalosan is kezdetét vette a megnyitóval, melyet a Megyeháza dísztermében tartottak. Az ünnepségen Pálfalvai Zoltán a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium igazgatója köszöntette a jelenlévőket, majd Székyné dr. Sztrémi Melinda a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Salgótarjáni Tankerületének megbízott igazgatója idézte fel a 2006-os eseményeket. Az igazgató asszony beszédében kitért arra is, hogy nincs még egy ilyen összetartó csapat, mint a kilenc Kárpát-medencei Bolyai nevet viselő intézmények tanár-és diákközössége. A völgyvárosba érkező küldöttségek nevében Károly Frigyes a szombathelyi Bolyai Gimnázium igazgatója mondott köszönetet a salgótarjáni intézmény tanárainak és diákjainak a szervezésért. Ezt követően a házigazdák diákjainak műsorát tekinthették meg a jelenlévők, melyben a helyiek ízelítőt adtak a Palóc vidék kulturális örökségeiből. A megnyitó után a küldöttségek megismerhették városunk történelmét, megtekintették Salgótarján látványosságait. Az első este folyamán a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium Diákönkormányzatának tagjai ismerkedési estet szerveztek a diákoknak, ahol nemcsak megismerték egymást a tanulók, hanem igaz barátságok is születtek a résztvevők között. Másnap délelőtt a helyi intézmény Diákönkormányzata kincskeresőt szervezett a vendég diákoknak, melyben a városban található műemlékekkel kapcsolatos kérdéseket kellett megoldaniuk, illetve a városban elrejtett tárgyakat kellett megtalálniuk. Ezt követte a diákönkormányzatok megbeszélése, ahol a téma az iskolák diákönkormányzatai közti szorosabb összetartás volt. A délután folyamán sport és természettudományos vetélkedőt szerveztek a házigazdák, majd egy kis szabadidő után kezdetét vette a Gálaest. Az est folyamán minden intézmény kis színdarabbal készült, melyben csodálatos módon dolgozták fel az emberi problémákat a diákok. Az előadások után került sor az eredményhirdetésre. Az összetett versenyben Szombathely csapata győzedelmeskedett. A harmadik nap az Ipolytarnóci ősleletek megtekintésével kezdődött, majd ebéd utána jött az összepakolás és a búcsúzkodás.

Sok új barát, egy jól összetartó csapat, egy igazi nagy család. Talán ezekkel a szavakkal lehet legjobban jellemezni a Salgótarjánba érkező diákokat. A három nap gyorsan eltelt, de a diákok közti barátság, összetartás reméljük, sosem múlik el, úgy, mint ahogy a Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei iskolák találkozóinak sem lesz sosem vége. Jövőre a kilenc iskola Mosonmagyaróváron találkozik majd.

 

Több kép: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.898945546795352.1073741841.299451743411405&type=1

cam09930.jpg

Vincze Bence